Hollandse glorie in Milaan

Schermafbeelding 2014-04-08 om 11.59.21

De meubelwereld komt deze week bijeen in Milaan. De Salone Internazionale del Mobile noemt het zelf een moment van ‘global benchmarking’ in de woonindustrie. Voor wie dit weekend nog naar de beurs gaat, heeft Meubel een aantal Nederlandse deelnemers op en rondom de beurs op een rijtje gezet. In de Meubel van volgende week vrijdag (editie 16, 25 april) een eerste verslag vanaf de beursvloer.

Geen abonnee? Klik hier voor informatie over abonnementen of neem contact op met het team.

Tuttobene is een collectief van Nederlandse en Belgische jonge interieurmakers die gezamenlijk hun werk presenteren. Een van de deelnemers is Autre Choix, zij laten een nieuwe collectie interieurtextiel zien. Deelname aan ‘Milaan’ is voor Autre Choix een logische stap na deelname aan de Dutch Design Week in Eindhoven. De textielcollectie die zij bij de tentoonstelling van Tuttobene in Milaan presenteert, heeft als titel 'Time Travel' en is geïnspireerd op abstracte en atmosferische beelden van versnelling en technologie. De grote grafische formaten van de dessins maken de collectie geschikt voor hoge ruimtes. De ontwerpen zijn uitgevoerd met een digitale print op gordijn- en meubelstoffen. Deze interieurstoffen zijn tevens geschikt voor de projectmarkt.

Het werk van Autre Choix maakt deel uit van de groepstentoonstelling 'Meet & Matter' van nieuw Nederlands ontwerptalent geselecteerd door Tuttobene. In deze tentoonstelling staat het ontmoeten van de persoon achter een product centraal als onderdeel van het ontstaan van een band met dat product.

 

Nederlandse productie

Op de beurs zelf zijn maar een paar Nederlandse bedrijven te vinden en nog minder die ook in Nederland produceren. Arco, fabrikant uit Winterswijk, heeft een stand in hal 16, stand D5. Zij laten in Milaan nieuwe producten zien, zoals tafelprogramma Joy en stoeltje Flux, en hebben als overkoepelend thema ‘Tafelmanieren’ – dat gaat verder dan alleen de meubels. In de uitnodiging van Arco staat: “Naast table matters - de concrete producten- houden we ons bezig met tafelmanieren: gebruiken aan en rond de tafel. Zo geven wij door het jaar heen verschillende tafel events en presenteren we table manner filmpjes op onze website. It’s all about the table…” Joy is een tafel met een heldere vormtaal, toegepast op verschillende tafeltypen. De stoel Flux is een flexibel model en volledig recyclebaar model.

Ventura Lambrata

Het Nederlandse Lensvelt is niet op de beurs noch in de designbuurt, maar is te vinden in de nieuwe hippe wijk van Milaan: Ventura Lambrata. Lensvelt gaat naar Italië met de eerste serie meubels van de Belgische ontwerper Maarten van Severen die onder de vlag van Lensvelt zijn gemaakt. De stukken worden geëxposeerd in een 3D-omgeving gemaakt door OMA Architecten. Zij creëerden een misleidend landschap waar fotografie en grafische tekeningen een decor vormen dat doet denken aan het voormalige atelier van Van Severen.

Meubelontwerper Maarten van Severen, die in 2005 overleed, heeft wereldfaam bereikt en wordt meer en meer erkend als een van de grootste ontwerpers van deze tijd. Maarten van Severen, OMA en Lensvelt hebben meegewerkt aan verschillende projecten in het verleden, zoals de Centrale Bibliotheek van Seattle en de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Lensvelt heeft de productie van eigen meubelcollectie van Maarten Van Severen vorig jaar overgenomen. Deze expositie is te vinden op dit adres: Via Giovanni Ventura 5.

 

Tortona

Piet Boon wijkt met zijn collectie uit naar de Zona Tortona, ofwel de designbuurt in de sad. Hij laat daar zijn nieuwe Collectie zien onder het thema ‘Grow’, te vinden op de Via Tortona 37. De ontwerper is al vier jaar niet op Milaan aanwezig geweest. De reden om terug te komen: “Het merk heeft de afgelopen jaren een enorme reis om de wereld gemaakt en ik heb me laten inspireren door unieke designobjecten, culturen en nieuwe materialen. Met het thema Grow wil ik dit verhaal vertellen, maar het drukt ook mijn missie uit om het merk te blijven ontwikkelen.” De collectie van Boon is door textielfabrikant Kvadrat geselecteerd om te mogen werken met de speciaal ontworpen stoffen van couturier en voormalig meubelontwerper Raf Simons. Deze stoffen zullen terug te zien zijn in de nieuwe collectie in Milaan. De nieuwe collectie is een combinatie van bestaande modellen en nieuwe ontwerpen. Er is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals natuursteen, marmer, brons en leder.

Boon heeft altijd een goede band gehad met Linteloo, het mag dus geen verrassing zijn dat hij de buurman is van dit bedrijf. Linteloo viert in de showroom aan de Via Tortona het twintigjarige bestaan met een installatie van Paola Navone. Zij heeft de showroom veranderd in een exotische, op Afrika geïnspireerde installatie en laat onder meer de nieuwe houten woonaccessoires en meubels zien die in Afrika voor Linteloo zijn gemaakt. Naast deze installatie, zijn nieuwe ontwerpen te zien van Roderick Vos en Niels Bendtsen.

Meubelkunst

De kunstacademie van Den Haag is al een aantal jaren te gast in de omgeving van de beurs. De academie houdt een expositie waarin het werk van de studenten meubelvormgeving in centraal staan. Dit jaar doet de KABK het net even anders. De meubelmarkt zit in een krimp, daarom heeft de expositie nu als thema: ‘Krimp als groeimodel, een Manifesto!’ Als voorproefje laat de academie weten: “Het huidige tijdsgewricht kenmerkt zich door een kantelend toekomstperspectief. Groei is niet langer een vanzelfsprekendheid, krimp vaak een dagelijkse realiteit. Studenten en alumni van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK) onderzoeken met de performance ‘Back on Stage’ tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan hoe deze dynamiek ruimte kan geven voor nieuwe ideeën en een voedingsbodem kan zijn voor innovatie.’