Euretco verlengt betalingstermijn

HOEVELAKEN – “Euretco streeft naar maximale  transparantie, zowel naar onze ondernemers als leveranciers. In een brief hebben we daarom openheid van zaken gegeven over die verlenging, en ja, dat ligt soms gevoelig. Begrijpelijk.”

Euretco heeft eenzijdig de betalingstermijn voor leveranciers verlengt en dat is niet overal in de markt lekker gevallen. IN hoeverre de termijn is opgerekt, daar wil of kan Euretco niets over zeggen tegenover Meubel. Reden voor de eenzijdige verlenging is dat de leden van Euretco tegenwoordig ook wat later de rekeningen betalen. ‘Als een aantal ondernemers met echt ook voldoende toekomstperspectief, maar tijdelijk in liquiditeitskrapte ons gemiddeld wat later gaan betalen omdat het tij tegenzit in de winkels, heeft dat gevolgen voor Euretco. Dat is voor iedereen duidelijk’, laat een woordvoerster van de retailorganisatie weten. ‘Ook wij moeten aankloppen bij externe financiers die hoge tarieven rekenen voor leningen. Daarnaast zien we de ontwikkeling dat sommige kredietverzekeraars kritischer worden op de non-fooddetailhandel. Twee ontwikkelingen die de druk op Euretco verhogen en het risico vergroten.’

Voor Euretco blijft ondanks de wijziging het principe gelden ‘afspraak = afspraak’. De termijn mag dan zijn verruimd, leveranciers kunnen er wel van op aan dat de rekening wordt voldaan. Dat er vragen zijn ontstaan in de markt over de beweegredenen van Euretco, is volgens Harry Bruijniks omdat ‘niet iedereen de reden achter ons besluit voldoende realiseert’. Dat zegt directeur Bruijniks in de aankomende editie van het bedrijfsblad Profiel. “Nogmaals, onze resultaten zijn positief: we kunnen – ondanks de extra kosten als gevolg van de fusie – 2013 in zwarte cijfers afsluiten. Daarvoor moeten we er, net als onze ondernemers en leveranciers hard aan trekken. De nieuwe betaaltermijn hebben wij nodig om onze positie stevig en stabiel te houden, ook in het belang van onze relaties.”