Start-up: Bart Stoffijn ontwerpt meubel voor in de wachtkamer

Aankomende vrijdag stellen we weer een nieuwe meubelmaker voor in Vakblad Meubel. Dit keer is dat Bart Stoffijn.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben dus Bart, 26 jaar en ontwerpend meubelmaker/meubelvormgever. Ik ben geboren en opgegroeid in Zeeland en momenteel woonachtig in Amsterdam, waar ik ook mijn studio/atelier heb. Ik heb de opleiding Creatief Vakman met de richting Ontwerpend Meubelmaken afgerond. Afgelopen zomer heb ik mijn diploma behaald. Ik ben overigens ooit begonnen met de opleiding Tuin Architectuur (2008) en de vormgevingskant opgegaan. Daar miste ik het concrete bouwen. Na een aantal jaar uiteindelijk de keuze gemaakt om een opleiding te volgen aan het HMC. Creatief vakman: het vak van meubelmaker leren, met veel aandacht voor hedendaags design en gebruik van nieuwe materialen en technieken, dat sprak mij aan.”

Met wat heb je in Milaan gestaan en hoe kwam je in Milaan terecht?
“Ik stond met mijn Webbing bench, een van de producten van mijn afstudeerwerk bij het event Masterly. Het HMC had een selectie gemaakt van oud-leerlingen die mee mochten naar Milaan en ik was er een van. Heel erg leuk natuurlijk!”

Hoe ben je op het idee gekomen van de Webbing Bench en hoe is het gemaakt?
“Ik wilde de traditionele manier van vlechten (zesslag weefsel) graag toepassen met een ander materiaal. Het meubel is ontworpen voor in een wachtruimte, waar deze om een pilaar heen staat. De vorm van de bank laat de gebruiker kiezen om sociaal of afgezonderd te wachten. Door de vorm van de bank heb ik de zesslag moeten aanpassen en is het een ander maar vergelijkbaar soort patroon geworden. Ik heb gewerkt met de materialen esdoorn en tassenband.”

Wat zijn de kenmerken van jouw ontwerp?
“De houten delen zijn afgerond en supermat afgelakt waardoor het hout er natuurlijk, maar toch met veel aandacht afgewerkt uitziet. Daarbij de strakke lijnen van het vlechtwerk. De opvallende schuin aflopende leuning zorgt ervoor dat gebruikers meer afstand ervaren van elkaar.”

Lees het complete interview met Bart Stoffijn in Meubel 23, of kijk voor meer informatie over zijn werk op zijn website: www.bartstoffijn.com